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Date 

February 7, 2014 
 
To 
Potential Proposers 
 
From 
Judicial Council of California 
Administrative Office of the Courts, 
Office of Real Estate and 
Facilities Management 
 
Subject 
Addendum No. 1 
Responses to Questions  
 
REAL ESTATE APPRAISAL SERVICES 
Solicitation Number: OREFM-2013-06-CC 
 

 Action Requested 
Please review the attached responses to 
questions regarding the RFP 
 
Deadline 

N/A 
 
Contact 

mailto:capitalprogramsolicitations@jud.ca.gov 
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        REAL ESTATE APPRAISAL SERVICES 
          Solicitation Number: OREFM-2013-06-CC 

Addendum No. 1 
 

 

RESPONSES TO QUESTIONS 
 

 RFP – REAL ESTATE APPRAISAL SERVICES   

# Question Answer 

1 We have noticed that in several places in the RFP (e.g. Attachment A 
Scope of Services Paragraph B, Required Appraisal Services), the types of 
reports include the following: Restricted Use, Summary, and Self-
Contained. USPAP previously had three report types for real property 
appraisals (Restricted, Summary, and Self-Contained). For 2014-15 
(effective January 1, 2014), USPAP modified Standards Rule 2-2 to only 
include two report options (Appraisal and Restricted Appraisal).  An 
Appraisal Report must summarize the appraiser’s analysis and the 
rationale for the conclusions. A Restricted Appraisal Report might not 
include sufficient information for the client (no other intended users are 
allowed) to understand either the appraiser's analyses or rationale for the 
appraiser's conclusions.  Additionally, a Restricted Appraisal Report is 
limited to one intended user. Any time the intended user is more than one 
then the report must be an Appraisal Report.  

 

Given this change under the current USPAP, we will be submitting our 
price proposal based on the two types of appraisal reports: Restricted 
Appraisal Report and Appraisal Report. 
 

Thank you for bringing this to our attention.  As a result of 
this change to the Uniform Standards of Professional 
Appraisal Practice (USPAP) for 2014-15, we are modifying 
the following attachments to the RFP: 

1.  Attachment A - Scope of Services; 

2.  Attachment C - Sample Standard Agreement; 

3.  Attachment F - Submission Form for Technical 
Proposal; and 

4.  Attachment G - Submission Form for Price Proposal 

Amended attachments are now posted on the California 
Courts website, at this link:  
http://www.courts.ca.gov/rfps.htm 

http://www.courts.ca.gov/rfps.htm


        REAL ESTATE APPRAISAL SERVICES 
          Solicitation Number: OREFM-2013-06-CC 
               Addendum No. 1 
 
 

 

 RFP – REAL ESTATE APPRAISAL SERVICES   

# Question Answer 

2 In Attachment F, Paragraph A, Number 3, the RFP requests that we 
indicate if our firm is, or is not, able to provide the required services 
outlined in Attachment A Scope of Services for each of the fifty-eight (58) 
counties in the State. In the table below this question, column B is titled 
“Services Provided in Last 12 Mos? (YES/NO)”, which seems to relate to 
Attachment F, Paragraph E, Number 4.  

 

Please confirm that you require separate responses: 

Attachment F.A.3) List of all 58 counties and specification on whether 
or not our firm is able to provide required services in those counties, 
and 

Attachment F.E.4) A list of the counties we have performed services in 
over the last 12 months. 

 

Yes, that’s correct.  

In Attachment F, Par. A.3, proposers are to indicate their 
firm’s ability to provide the specified appraisal services in 
each of the 58 counties in the State. 

In Attachment F, Par. E.4, proposers are to list the 
counties in the State in which their firm has provided the 
specified services over the past 12 months and indicate for 
each county whether the services were provided by their 
firm directly, or through an agent or subcontractor. 

3 In the RFP, Sections 6.2 and 6.3 state that information requested in 
Attachment F and Attachment G should be posted as a single MS Word file 
on the CD or flash drive provided. Our typical proposal format is in 
PowerPoint; please specify whether this format is acceptable.  

 

 

We require all proposals to be in MS Word format because 
this allows us to transfer information more easily from 
your proposal to the final contract if necessary.  This also 
allows us to compare proposals when viewed on a 
computer screen. 

 


