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REQUEST TO REFER TO JUDICIAL COUNCIL A PROPOSED RULE CHANGE
CONCERNING PUBLICATION OF COURT OF APPEAL OPINIONS

I.

INTRODUCTION

The State Bar of California, the Attorney General, the
California Judges Association and the undersigned local bar
associations respectfully request that the Supreme Court,
pursuant to its constitutional authority to amend the Rules of
Court regarding publication of judicial opinions, direct the
Judicial Council to study a proposed change in the rules
concerning the publication of Court of Appeal opinions in those
limited cases in which the California Supreme Court grants
review. We request that the Judicial Council report its
conclusions to the Supreme Court, and the Court act on the
request, after all interested parties have been afforded an
opportunity to comment on the proposed change.

Under the current Rules of Court, an opinion of a Court
of Appeal can be certified for publication by that court, but
the Supreme Court can reverse that publication decision in one
of two ways. (1) If the Supreme Court decides not to review the
merits of the decision, it can still issue an order directing
that the opinion not be published. (2) If the Supreme Court
does vote to review the case,.the Court of Appeal’s decision to
publish the opinion is automatically countermanded unless the

Supreme Court specifically orders otherwise.
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On October 3, 1986, then Administrative Presiding Justice
John T. Racanelli wrote to this Court on behalf of the Court of
Appeal for the First Appellate District requesting that the
Court amend Rule 976(d) of the California Rules of Court. The
proposed amendment was that, when a Court of Appeal certifies an
opinion for publication, it would remain publisheqd,
notwithstanding the grant of review by this Court, if this Court
issued an opinion of its own in the case. Under the proposal,
the Court of Appeal opinion would have borne the notation
"review granted,” similar to the ”cert. granted” notation in
federal appellate practice. Justice Racanelli’s letter included
a lengthy statement of reasons in support of the proposal.

On October 17 and November 6, 1986, the Courts of Appeal
for the Third and the Fifth Appellate District formally endorsed
the proposed rule change. However, by lengthy explanatory
letter dated November 26, 1986, Supreme Court Clerk Laurence P.
Gill, on behalf of the Court, informed Justice Racanelli that
the Supreme Court had decided against such a change. This
decision occurred without consideration of the proposal by the
Judicial Council. The request of the Firsﬁ Appellate District,
and Mr. Gill’s response for the Court, are annexed hereto as
Exhibits A and B.

The undersigned hereby request that this Court, with
Judicial Council input, reconsider the question whether Court of
Appeal opinions certified by the Court of Appeal for publication
should remain published when the Supreme Court grants review.

We are not seeking any change in the Court’s practice of using

depublication orders when a petition for review is denied.




However, the rationale which may support that practice
does not apply when the Court grants review. We believe that
the few efficiencies that may result from the automatic or
presumptive depublication of Court of Appeal opinions in cases
reviewed by the Supreme Court are substantially outweighed by
its many detriments to the legal system.

II.

THE PROPOSED RULE

Rule 976(d) of the Rules of Court currently provides
that: |
"Unless otherwise ofdered by the Supreme
Court, no opinion superseded by a grant of
review, rehearing, or other action shall be
published. After granting review, after
decision, or after dismissal of review and remand
as improvidently granted, the Supreme Court may
order the opinion of the Court of Appeal
published in whole or in part.”
The undersigned propose that the rule be amended to read
as follows:
"A Court of Appeal opinion certified for
publication shall remain published in the
official reports if the Supreme Court grants
review thereof, and a notation of grant of
review shall immediately follow such Court of
Appeal opinion and be included in the
citation appearing at the top of‘each page.

An opinion which remains published pursuant




to this rule shall not be accorded stare
decisis effect, except upon special order of
the Supreme Court.”

This proposal differs from that of the First Appellate
District made in 1986 in two respects. First, under the current
proposal it is the determination to grant review that would
insure publication. Under the earlier proposal, a Court of
Appeal opinion would have been published only if the Supreme
Court ultimately issued an opinion of its own in the case.

That limitation had the drawback of creating a potentially
lengthy period of uncertainty about the ultimate publication of
a Court of Appeal opinion. The current proposal creates much
less risk of error in citation. Further, if the Supreme Court
vacated its order granting review, it would then be able to
order the Court of Appeal opinion depublished.

The second difference in the current proposal is its

addition of the last sentence concerning stare decisis effect.
This is a direct response to some of the objections set forth in

Mr. Gill'’s 1986 response letter.

III.
DISCUSSIQN
Pursuant to Rule 976(b) of the California Rules of Court,
published opinions of the Courts of Appeal must and ordinarily
do establish a new rule of law, or apply an existing rule to a
new set of facts; or modify or criticize an existing rule;
resolve or create an apparent conflict in the law; involve a

legal issue of continuing public interest, or "make([] a




significant contribution to legal literature by reviewing either
the development of a common law rule or the legislative or
judicial history of a provision of a constitution, statute, or
other written law.” (Ibid.) Such opinions are therefore the
ones that are researched and drafted with the greatest care.
When the Court of Appeal’s judgment concerning the importance of
such a case is underscored by the Supreme Court’s grant of
review, depublication of the Court of Appeal’s opinion
represents a significant loss. It deprives the legal community
and the public of a complete history of the case, and of the
reasoning and conclusion of judges who thoughtfully considered
the issues presented. Depublication thus diminishes the
important educational function of intermediate appellate courts.
Moreover, at the stage of the grant of review, this Court
may have had time for no more than an initial evaluation of the
case. Under Rule 29(a) and established principles, this first
evaluation is meant to be limited to the question of importance,
not necessarily the merits. The current depublication rule is
inappropriate, given this type of evaluation. Indeed, the
Select Committee on Internal Procedures of the Supreme Court,
finding that ”A great many of the conference memoranda ...
tended to be detailed analyses of the correctness of the Court
of Appeal decisions,” (Report of Feb. 16, 1988, p. 13)
recommended that such memoranda focus instead on the Rule 29(a)
criteria. Depublication practice should be tailored to that

same philosophy.




Depublication at the outset of review is also
inconsistent with the settled doctrine that there is no
inference that the Court of Appeal erred from the mere fact
that review is granted. The current practice necessarily
implies that the Court of Appeal opinion is necessarily
incorrect; and does not merit continued publication or
availability to the legal profession. Under settled doctrine,
however, until and unless it is overruled, in toto or in part,
the Court of Appeal opinion should be deemed presumptively
correct. Whatever its ultimate fate, the opinion should remain
available for the elucidation of the bench and bar. Any such
opinion would certainly be cited with caution in the interim, as
occurs in the federal appellate system and in all jurisdictions
with an intermediate appellate system.

The grant of certiorari by the United States Supreme
Couft or by the highest court of all other states is not deemed
to require the depublication of the opinion of an intermediaté
appellate court, no matter how the high court ultimately rules
on the merits. When an intermediate appellate court has
selected a particular opinion for publication because of its
importance (see, e.g., Ninth Circuit Rule 36-2), its
determination on that score is respected. The views it elects
to publish are considered valuable enough in their own right to
be preserved, even if the Supreme Court disagrees.

In responding to the earlier request of the First
Appellate District, Mr. Gill’s letter emphasized the view that
all opinions that have been superseded should not appear in the

official Reports ”so that they cannot confuse or mislead.”




(Pages 4-5.) He suggested that the publication of “opinions
having no precedential value” (page 7) would “seriously
undermine the long-established and understood premise that
publication equates with citability.” (Page 9.)

We respectfully submit that this position is mistaken.
First, so far as we are aware the retention of superseded
opinions in other jurisdictions with intermediate appellate
courts has not confused or misled the attorneys who practice
there. Both the Attorney General and the undersigned state and
local bar associations, which represent lawyers who must read
and rely upon the Official Reports of California, are not |
concerned that the proposed rule will confuse or mislead
California attorneys.

The position that ”publication always equates with
citability” is simply incorrect. The Official Reports of this
State, like those of all states and of the federal system, are
replete with opinions that, having been ”superseded,” are not
citable as binding precedent. These include not only opinions
of the California Supreme Court affirmed or reversed by the
United States Supreme Court, or overruled by the California
Supreme Court in a later case, but opinions of the Court of
Appeal that were accepted for review by the United States
Supreme Court after the California Supreme Court declined
review.

Indeed, many of these opinions have served a significant
educational function. For example, the Court of Appeal

opinion in Rotary Club of Duarte v. Board of Directors (1986)

178 Cal.App.3d 1035, provides a considerably more detailed




exegesis of the Unruh Act and its application to private clubs
in california than does the opinion of the United States Supreme

Court in the same case. (Board of Directors of Rotary

International v. Rotary Club of Duarte (1987) 95 L.Ed.2d 474,

___U,s. __.) Though it has no ”precedential authority,” in
the sense that phrase is used in Mr. Gill’s letter, the
California Court of Appeal’s opinion has great practical value
to the legal profession and the interested public.

Similarly, as pointed out in the original request from
the First Appellate District, understanding of United States
Supreme Court opinions reversing or affirming decisions of the
California Supreme Court is often improved by a reading of the
opinion under review, which is always published. So too would
understanding of a California Supreme Court opinion often be
advanced by a reading of the Court of Appeal opinion it reverses
or affirms. 1In addition, publication of the lower court opinion
would permit citation to portions the Supreme Court or a
dissenting or concurring member thereof may wish to discuss
without lengthy quotation.

The precedential value of a Court of Appeal opinion,
while certainly significant, is not the only value pertinent to
its publication. A Court of Appeal opinion may ”“make a
signif;cant contribution to legal literature” or satisfy one or
more of the other criteria for publication set forth in Rule
976(b) even if it has been reversed, and certainly if it has
been affirmed. Further, even if an intermediate appellate
opinion that has been reversed or affirmed is not citable as

binding precedent, it is indisputably part of the process




through which precedent is developed. Whether its reasoning or
result be affirmed or reversed, the lower court opinion is a
precursory judicial analysis of the law and facts that
represents an important part of the record of the case.
An analysis that has been rejected by the Supreme Court may for
that reason be as valuable a guide for future decision as an
analysis that has been approved, or as the superseding opinion
of the high court,

An overruled Court of Appeal opinion may also serve a
purpose similar to that of a dissenting opinion. The force of
its reasoning may compel reconsideration of the point in future

cases. (See, e.g., People v. Tenorio (1970) 3 Cal.3d 89, where

Justice Peters, for a unanimous court, adopts Justice Schauer’s

dissent in People v. Sidener (1962) 58 Cal.2d 645.) Thus, the

opinion can assist in the overall historical process of Jjudicial
decision-making.

In short, we believe that judicial opinions are
significant both as precedent and as conscientious attempts to
explain the relation of law to experience. Absent an extremely
compelling reason, it is inimical to the fundamental idea of the
judicial process to eliminate from public view an opinion
believed by the justices who sign it to be worthy of
publication. Since the reasons that support depublication in
cases in which this Court declines review are inapplicable to
cases in which review is granted, and because the benefits of
publication of Court of Appeal opinions in the relatively few

cases accepted for review far outweigh any burdens, we believe




Court of Appeal opinions certified for publication should not be

presumptively or automatically depublished upon the grant of

Supreme Court review.

Iv.

CONCLUSION

For all the foregoing reasons, the undersigned

respectfully request that the Judicial Council be directed to

study the proposed rule change and report its conclusions to the

Supreme Court after affording all interested parties an

opportunity to comment.

THE STATE BAR OF CALIFORNIA

R I
/ / i ", . <%
By:b/ki S0t (,é”)lCﬁZQ4/e¥4h*.
«Presidgnt

THE ATTORNEY GENERAL OF THE STATE
OF CALIFORNIA

\-—Q--— \C \‘ox a--\-Q""'p

THE CALIFORNIA JUDGES ASSOCIATION

e DR e W it

President

THE BAR ASSOCIATION OF SAN FRANCISCO

/

bfesident

THE SAN DIEGO COUNTY BAR ASSOCIATION

By:

eside

10




